(P) 11 beneficii ale uleiului de măsline pe care nu le poți ignora

Uleiul de măsline este considerat un ingredient minune în dieta mediteraneană, datorită conținutului bogat de antioxidanți și grăsimi sănătoase. Cercetătorii au descoperit că uleiul de măsline extravirgin deține importante proprietăți nutriționale, benefice pentru menținerea sănătății organismului. Așa că iată 11 motive pentru care ar trebui să consumi ulei de măsline:

Poate reduce riscul apariției cancerului mamar

Un studiu efectuat de Universitatea din Barcelona a dovedit că uleiul de măsline protejează organismul de cancerul mamar.

Ajută la menținerea unui nivel echilibrat de colesterol

O cercetare efectuată de japonezi a demonstrat că anumite concentrații de colesterol rău din organism au fost reduse la pacienții care au consumat suplimente pe bază de ulei de măsline, în fiecare zi, timp de șase săptămâni.

Previne accidentul cerebral vascular

Atacul cerebral vascular are loc din cauza unui blocaj în circulația sanguină sau a unui cheag de sânge care s-a spart. Legătura dintre uleiul de măsline și accidentul cerebral vascular a fost studiată de numeroși cercetători, iar concluzia a fost clară: oamenii care consumă ulei de măsline au un risc mai mic de a suferi un atac cerebral.

Scade riscul apariției bolilor cardiace

Uleiul de măsline menține colesterolul în limite normale și îmbunătățește pereții vaselor de sânge, prevenind apariția cheagurilor. De asemenea, specialiștii au observat că oamenii care folosesc ulei de măsline au tensiunea arterială în limite normale. De aceea, poate că nu ar fi rău să introduci în dieta ta acest ulei, mai ales dacă ai cazuri de boli cardiace în familie.

Ține departe inflamațiile

Uleiul de măsline este bogat în antioxidanți, care luptă cu radicalii liberi și previn apariția procesului inflamator. De asemenea, anumite studii au demonstrat că oleocantalul, unul din compușii care se regăsesc în uleiul de măsline extravirgin, acționează la fel ca ibuprofenul, reușind să reducă inflamațiile.

Protejează de Alzheimer

Uleiul de măsline are în compoziția sa oleocantal, compus fenolic natural, care ajută la îndepărtarea proteinelor anormale din creier, „vinovate de apariția bolii Alzheimer. Această afecțiune neurodegenerativă apare în urmă depunerii plăcilor de beta-amiloidă, în celulele din creier. Cercetările medicale au demonstrat, însă, că substanțele din uleiul de măsline ajută la eliminarea acestor depuneri.

Citeste si  (P) Cum se aleg jucariile de la Nichiduta in functie de vasta copilului?

Previne apariția pancreatitei acute

Uleiul de măsline extravirgin este bogat în acid oleic și hidroxitirozol, doi compuși care împiedică dezvoltarea pancreatitei acute.

Protejează ficatul

Cercetătorii de la Universitatea King Saud din Arabia Saudită au efectuat mai multe studii și au demonstrat că uleiul de măsline extravirgin protejează ficatul de stresul oxidativ, un proces chimic din organism care grăbește degradarea celulară.

Previne colita ulcerativă

Oamenii de știință din Marea Britanie susțin că un consum regulat de ulei de măsline poate ajuta la prevenirea colitei ulcerative. Această afecțiune cauzează inflamații și leziuni, denumite ulcerații, la nivelul intestinului gros.

Protejează de diabetul zaharat

Uleiul de măsline conține o cantitate ridicată de grăsimi monosaturate, spre deosebire de alte uleiuri, motiv pentru care ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, uleiul de măsline conține vanadiu, un mineral care contribuie la stabilizarea glicemiei.

Uleiul de măsline hidratează pielea

Uleiul de măsline poate fi folosit și ca produs pentru îngrijirea corporală. Datorită conținutului ridicat de acid linoleic, aurul lichid al Mediteranei, așa cum mai e numit, este un foarte bun hidratant. Poate fi folosit ca balsam pentru calmarea tenului după bărbierit, ca exfoliant pentru mâini, sau ca ulei de baie. De asemenea, uleiul de măsline hidratează foarte bine pielea uscată și calmează arsurile solare, dacă este aplicat pe zonele afectate.

Așadar, uleiul de măsline oferă multe beneficii, datorate, în mare parte, conținutului ridicat de acizi grași monosaturati și de antioxidanți. Potrivit studiilor realizate până în prezent, uleiul de măsline previne apariția bolilor de inimă, protejează ficatul și reglează nivelul de colesterol. Așadar, îți recomandăm să introduci în alimentația ta acest produs, mai ales că, acum, găsești ulei de măsline la Carrefour, la magazine de produse naturiste sau în shopuri online cu produse bio.

Rate this post