retete-speciale.com

Tot ce este bine de știut despre Cabernet Sauvignon

Must Try

Care sunt lucrurile pe care trebuie să le cunoști despre Cabernet Sauvignon? Accesează acest articol pentru a afla mai multe informații!

Care sunt lucrurile pe care trebuie să le cunoști despre Cabernet Sauvignon? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!

Cabernet Sauvignon provine de fapt dintr-o încrucișare accidentală a altor două soiuri cunoscute: Sauvignon Blanc și Cabernet Franc. Acest accident minunat ce a rezultat un soi de excepție, s-a produs undeva în regiunea de sud-vest a Franței în secolul al 17-lea. Astăzi, el este unul dintre cele mai recunoscute soiuri de struguri roșii din lume. Este cultivat în aproape toate țările majore producătoare de vin, într-un spectru divers de tipuri de climat. A devenit un vin recunoscut la nivel internațional datorită importanței sale în vinurile Bordeaux, unde este adesea amestecat cu Merlot sau Cabernet Franc. Din Franța, strugurii s-au răspândit în cramele din Spania și mai apoi în toată Europa și la nivel internațional.

Cabernet Sauvignon are o istorie îndelungată și în Italia, fiind introdus pentru prima dată în regiunea Piemont în 1820. Strugurii Cabernet Sauvignon și-au câștigat notorietate puțin mai târziu, în jur de 1970, ca o componentă de bază a așa-numitelor vinuri „Super Tuscane” din regiunea Toscana, vinuri de top, recunoscute și astăzi. Pentru cea mai mare parte a istoriei sale, strugurii au fost priviți cu suspiciune ca o „influență străină”, ce distrage atenția de la soiurile de struguri native. Cu toate astea, sub amprenta timpului, viziunea generală asupra Cabernet Sauvignon s-a îmbunătățit pe măsură ce mai mulți vinificatori au găsit modalități de a-și completa soiurile native de struguri, cu Cabernet, ca o componentă de amestec.

Cabernet Sauvignon este recunoscut ca un vin acid și bogat în gust, cu o multitudine de arome prezente. Acest vin roșu aparent simplu este gazda unei explozii de arome și este îndragit în toate colțurile lumii. Gusturile variază de la cireșe, coacăze negre, cedru și chiar mentă, iar pe măsură ce îmbătrânește, capătă cele mai minunate note de piele, ierburi uscate și tutun. Stejarul se potrivește foarte bine pentru depozitarea acestui tip de vin. În funcție de cultivator, această aromă lemnoasă se dezvoltă, fie în timpul fermentației, fie în timpul învechirii și se potrivește bine cu notele mai moi ale vinului de condimente și vanilie.

Este un vin puternic, îndrăzneț și uscat. Puternic nu numai în popularitate, ci și în stil! Cabernet Sauvignon este, în general, plin de corp și puternic ca aromă. Este foarte structurat și de obicei cu un nivel de alcool mai mare în comparație cu alte soiuri roșii. Uscat, pentru că este departe de a fi dulce, în ciuda notelor predominante de fructe de pădure. De asemenea, prezintă o cantitate considerabilă de tanin. Cele mai des intâlnire note de gust și arome sunt: coacăze negre, afine, mure, ciocolată și chiar piper verde. Deși acestea sunt cele mai cunoscute pe care le găsești într-un pahar de Cabernet Sauvignon, este obișnuit să întâlnești și zmeură, ardei verde, tutun, cafea sau condimente, în funcție de zona de proveniență și modul în care este produs. Degustarea unui sortiment de vin este oarecum relativă și există posibiltatea să existe câteva note diferite, prezente în timp ce savurați un Cabernet Sauvignon.

Citeste si  Ce vinuri punem pe masa de Paște?

Fiind deloc pretențios în procesul de cultivare și prietenos cu mai multe tipuri de climat, este practic imposibil de evitat Cabernet Sauvignon, mai ales având în vedere popularitatea sa în rândul cultivatorilor, vinificatorilor, comercianților și somelierilor. Totuși, este important să  înțelegem că el se exprimă în moduri unice, în funcție de locul în care este cultivat și de alte tipuri de struguri cu care este combinat. De asemenea, poate acumula suficient zahăr în timpul sezonului de creștere, încât nivelul de alcool să urce până la 15% sau chiar mai mult, și acest lucru se întâmplă cu preponderență în regiunile însorite.

Având în vedere această gamă de caracteristici, Cabernet Sauvignon este cel mai bine savurat într-un pahar mare de vin și la o temperatură mai rece decât temperatura camerei. Cabernet Sauvignon servit la termperatura camerei, așa cum este cazul majorității vinurilor roșii mai bogate, poate avea gust gătit sau înăbușit, mai ales dacă este servit prea cald.

Intensitatea gustului, eleganța aromelor pe care le prezintă și amplitudinea de care dă dovadă Cabernet Sauvignon, este ceea ce îl recomandă ca o bună asociere pentru friptură de carne roșie, în general.  Friptura sau costițele de porc și vită, chiftele, burgeri, cârnați și tocătura în general, pieptul de rață la cuptor sau chiar vânat, fiind câteva din asocierile de succes pentru care Cabernet Sauvignon este cunoscut și apreciat. El merge bine și asortat la masa de Paște, alături de friptură de miel sau clasicul drob,  și se potrivește de minune și alături de brânzeturi maturate. Acest roșu bogat cere o bucătărie bogată în proteine și măncăruri grase în general, datorită conținutului ridicat de tanin. Un Cabernet Sauvignon matur merge de minune și cu mâncărurile pe bază de vinete și ciuperci, și deci este potrivit și pentru meniurile vegetariere, în timp ce un Cabernet Sauvignon mai tânăr are un tanin puternic, prin urmare, trebuie să fie combinat cu mâncăruri mai cărnoase și mai parfumate.

Tu ce Cabernet Sauvignon alegi să încerci astăzi? Intră și vezi oferta vinoitalia.ro și spune-ne care a fost preferatul tău!   

Rate this post
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Latest Recipes

- Advertisement -spot_img

More Recipes Like This

- Advertisement -spot_img