Care este cel mai popular vin în acest an?

Care este cel mai popular vin al anului 2022 și cum a reușit acesta să-și câștige aprecierea? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!

Deocamdată, în 2022, mai multe publicații de vin sunt de acord că cel mai popular vin al momentului este Prosecco. Deși fortăreața sa este o zonă mică din Veneto numită Conegliano Valdobbiadene, Prosecco este originar din nord-estul Italiei. În ultimii ani, accesul la cele mai bune vinuri spumante din Italia se extinde. Prosecco este acum disponibil pe scară largă în magazine într-o varietate de ambalaje, de la sticle gata de petrecere până la parteneri de mese rafinate.

Prosecco și Glera erau două denumiri vechi pentru strugurii care au fost odată folosiţi pentru fabricarea Prosecco. În zonele Veneto și Friuli din nordul Italiei, strugurii verzi cu coajă subțire sunt cultivați de secole. Cu toate acestea, o creștere a plantărilor din Lumea Nouă în 2009 a determinat autoritățile italiene să redenumească soiul drept „Gleră” pentru a solicita protecție legală pentru denumirea „Prosecco”. 

Denumirea pentru Conegliano Valdobbiadene a devenit cea de-a 44-a “Denominazione di Origine Controllata e Garantita” a Italiei în același an (DOCG). În Italia, termenul „Prosecco” se referă numai la vinurile produse cu cel puțin 85% Gleră și produse în cadrul a trei denumiri specifice definite. Cu toate acestea, s-a raportat că producătorii din străinătate folosesc brandul și pentru propriile îmbutelieri, ceea ce a dus la probleme legale. 

Strugurii culeși la timp sunt vitali pentru vinul spumant datorită acidității sale oarecum puternice. Are un parfum minunat de flori albe, pere, pepeni și piersici. De obicei, vinurile rezultate au un corp ușor spre mediu. Pentru vinurile complet uscate, nivelurile de alcool pot varia de la 8,5 la sută la 12,5 la sută, în funcție de stilul producătorului și cantitatea de zahăr rezidual. O altă caracteristică specifică vinului Prosecco este metoda de fabricație, diferită ușor de cea tradițională. Spuma se adaugă ulterior în vinurile păstrate în butoaie mari de aluminiu, ceea ce păstrează bulele mari, fresh, făcând Prosecco o variantă ideală pentru combo cu alte băuturi în cocktailuri. 

De asemenea, când cumperi vin spumant, sticla poate fi etichetată cu termeni precum „brut”, „uscat” sau ceva asemănător. Aceste cuvinte fac aluzie la nivelul de „dulce” din sticla pe care o cumpărați. Pentru a determina acest nivel se folosește cantitatea de zahăr rezidual în grame per litru de vin. Deoarece terminologia poate fi confuză, am defalcat cele două niveluri principale de uscăciune și cu ce se potrivesc cel mai bine: 

Citeste si  Top 5 modele de incaltaminte de dama pe care sa le porti vara aceasta

Extra Brut conține cel mai puțin zahăr, între 0 și 6 grame/litru, vin care practic pierde aproape tot zahărul conținut în timpul procesului de fermentație. Este cel mai “uscat” dintre spumante, și se potrivește perfect cu sashimi sau sushi, creveți sau chiar cartofi prăjiți.

Dry este cunoscut ca cel mai popular dintre spumantele albe, pentru că îmbină un iz dulce cu tăria bulelor, conține undeva până în 12 grame de zahar/litru și este un vin perfect de savurat împreună cu platouri de brânzeturi sau cu risotto. Demi-Sec – 12-50 grame de zahăr/litru, spumantul care într-adevăr are un gust dulce, dar la fel de proaspăt ca orice spumant, este cel mai rar, dar și cel mai complex în arome. Gustul lui poate varia de la căpșune la cheesecake, fiind o excelentă alegere alaturi de desert. 

Așadar, alitatea remarcabilă a Prosecco Superiore DOC Conegliano Valdobbiadene este în mare parte atribuită geografiei regiunii în care sunt cultivați strugurii săi: o locație deluroasă, frecvent cu pante foarte abrupte, care, deși oferă soluri bine expuse și drenate, sunt extrem de dificil de cultivat. De-a lungul anilor, sătenii au schimbat aceşti versanți folosind o tehnică unică de terasare cunoscută sub denumirea de „ciglione”, care se distinge prin folosirea terenului înierbat, mai degrabă decât a zidurilor tradiționale de piatră de sprijin, pentru a aborda cel puțin parțial această problemă. Este de la sine înțeles că această decizie a ajutat la crearea unui peisaj uimitor, unic, pe lângă faptul că a făcut cultivarea puțin mai ușoară și iată că Prosecco se bucura de o creștere rapidă a popularității peste tot în lume.

Tu ce prosecco preferi? Click aici pentru a explora!

Rate this post