Tapioca este un ingredient folosit în compoziția multor preparate din comerț, pe care cu siguranță le-ai gustat, fără însă a acorda o atenție deosebită etichetei. Apreciatul boba tea, cu perluțe savuroase cu diferite arome, își are originile într-o rețetă asiatică pe bază de tapioca. Formă de amidon obținut din rădăcinile de manioc, tapioca se comercializează sub formă de făină, fulgi sau perluțe și poate avea nenumărate utilizări în bucătărie, prezentând totodată și o serie de beneficii pentru sănătate.
Cum se obține tapioca?
Tapioca se obține din tuberculii comestibili de manioc, o planta cultivată în America de Sud. Din Brazilia și Caraibe, unde este cunoscut drept „cartof tropical”, maniocul a ajuns, purtat de exploratorii spanioli și portughezi, și în Africa și India, iar în Europa ca produs finit, sub formă de tapioca. După recoltare, rădăcinile sunt curățate, spălate și zdrobite pentru a obține amidonul de tapioca.
Tapioca este pentru tuberculii de manioc, ce este făina procesată, pentru grâu. Tapioca are, de fapt, aceeași consistentă și rol în bucătărie ca și făina, deși cu beneficiul de a nu conține gluten, ceea ce face să fie tot mai frecvent folosită de persoane care vor să elimine sau să reducă glutenul din viața lor. Pe scurt, tapioca este, de fapt, un înlocuitor de făină. Principalii producători de tapioca sunt astăzi Brazilia, Nigeria și Thailanda.
Se folosește cu succes la îngroșarea sosurilor, salatelor tartinabile, la prepararea budincilor, a iaurturilor mai consistente, precum și la binecunoscutele perle pentru ceaiul cu biluțe. Te vei întreba, desigur, ce gust are tapioca? Nu prea distinctiv, se pare [#1]. Simplă, tapioca nu are aproape nicio aromă în afară de un profil ușor de amidon. Lipsa unei arome distinctive este folosită însă ca avantaj, tapioca fiind capabilă să absoarbă diverse arome, fie că sunt dulci, sărate, picante, fără a influența gustul alimentelor. Tapioca este un foarte bun purtător de arome de la alte alimente și condimente, adăugând textură și valoare calorică preparatelor în care este adăugată.
La ce se folosește tapioca?
Una dintre cele mai populare moduri de a prepara tapioca este într-un desert dulce, sub forma de budincă. Perlele de tapioca sunt fierte în lapte dulce, împreună cu zahăr, vanilie și alte ingrediente, pentru a crea o textură cremoasă și un gust dulceag. Tapioca poate fi de asemenea utilizată în diverse preparate, de la prăjituri, supe creme, Bubble tea și până la mâncăruri cu sos și chiar sushi.
Așa cum am precizat și mai sus, tapioca este un înlocuitor obișnuit al făinii și poate fi folosită în nenumărate alimente. Se pot prepara pâine fără gluten, blaturi de pizza, produse de patiserie și multe altele. Funcționează ca un excelent agent de îngroșare în supe creme, sosuri, salate tartinabile și iaurturi cremoase.
Poate cea mai spectaculoasă utilizare este în populara băutură Bubble Tea. Denumit și Boba Tea și Pearl Milk Tea, Bubble Tea, originar din Taiwan [#2], de prin anul 1980, face în prezent senzație pe tot globul. Cel mai frecvent se prepară din ceai îndulcit, cu lapte și zeci de mici „perle” de tapioca. Perluțele sunt mici sfere din tapioca, fierte într-un sirop de zahăr până când devin destul de dulci și, totodată, suficient de rezistente pentru a-și păstra forma chiar și atunci când sunt suspendate în lichid. Bubble Tea își trage numele de la aspectul asemănător cu bulele al acelor bile care sunt, de fapt, tapioca cu diverse arome de fructe.
Ce valoare nutritivă are tapioca?
Taopica este un amidon vândut sub formă de făină, fulgi sau perle, cu valoare nutritivă scăzută. Oamenii îl pot folosi ca alternativă la grâu fără gluten. Conține o cantitate infimă de proteine, nu are aproape deloc grăsimi și este destul de sărac în fibre. Conținutul constă, în esență, din carbohidrați și oferă mai puțin 1 % din aportul zilnic recomandat al unei persoane pentru orice vitamină sau mineral esențial [#3]. O cană de perle de tapioca uscate conține 544 de calorii, sub formă de carbohidrați, de aceea se recomandă prudență în consum persoanelor care suferă de diabet.
Pentru că avem nevoie de carbohidrați în alimentație pentru aportul de energie, tapioca este o alternativă sănătoasă și accesibilă la făina de grâu și porumb. Se recomandă ca soluție sigură de înlocuire pentru persoanele cu alergie sau intoleranță la gluten. Pe AsiaFood.ro afli informații valoroase despre cum poți găsi o sursă de beneficii în tapioca.
Cum faci perle pentru Bubble tea la tine acasă?
Pentru iubitorii de Bubble tea, cu ingredientele necesare, se pot prepara perle de tapioca pentru băutura preferată chiar în propria bucătărie. Dacă nu te temi de provocări și îți plac lucrurile făcute în casă, te vei distra modelând biluțe și îți vei exersa abilitățile în îmbinarea ingredientelor, până la obținerea unor perluțe perfecte.
Ai nevoie de 100 de grame de amidon de tapioca, 50 de grame de zahăr brun și 80 de ml de apă. Se pun 60 ml apa la fiert cu 30 de grame din zahărul brun și se ține pe foc amestecul până dă în clocot și se omogenizează zahărul cu apa. Se adaugă jumătate din tapioca în lichid, se amestecă bine, adăugând apoi și cealaltă jumătate, până la obținerea unei aluat ușor lipicios. Se întinde pe masa de lucru presărară cu făină, o foaie de 1 cm – 1, 5 cm grosime, și se taie cu un cuțit pătrățele mici de aluat, cu latura de 1,5 cm. Din acestea se rulează în palme biluțe mici de aluat, care se presară cu tapioca uscată, pentru a nu se lipi între ele.
Perluțele uscate se fierb în apă clocotită, la foc mediu, pentru 6-8 minute. Se iau de pe foc cu supiera pe măsură ce se ridică și plutesc la suprafața apei. Într-un vas, se face un sirop fiert timp de 5 minute din 20 ml de apă și 20 grame de zahăr brun.
Biluțele fierte de tapioca se pun în baie cu gheață timp de 1 minut, apoi se adăugă în siropul preparat și se lasă 6-8 minute la foc mic. Bobițele vor fi acum gata de introdus în ceai, în lapte sau într-un amestec de ceai și lapte. Pentru băuturile reci, bobițele se lasă la răcit 10-15 minute înainte de a le scufunda în lichid.
Consumatorii de Bubble tea iubesc perlele boba în mod diferit, având preferințe variate referitoare la consistența lor. Unii le vor prefera moi la exterior, dar cu o ușoară rezistență la centru. Alții ar putea prefera bobițele negre ferme sau al dente. Oricare ar fi rezultatul pentru prima încercare, poți varia ulterior în timpul procesului de pregătire, jucându-te puțin cu timpul de fierbere și temperaturile de coacere [#4].
Beneficiile consumului de tapioca pentru sănătate
Tapioca poate fi consumată de aproape orice persoană, de orice vârstă, întrucât nu conține gluten și niciunul dintre alergenii cunoscuți. Este o alternativă sănătoasă pentru a înlocui produsele de panificație din grâu sau porumb, la persoanele cu alergie, intoleranță la gluten sau cu boala celiacă . Acestea nu trebuie să renunțe la carbohidrați necesari pentru aportul de energie și nici la gustul de acasă al pâinii sau preparatelor de patiserie.
Tapioca se digeră ușor, este blândă și nu solicită sistemul digestiv, ceea ce o recomandă persoanelor care suferă de colon iritabil și alte probleme de tranzit. Amidonul de tapioca nu conține grăsimi sau colesterol, de aceea poate fi o alegere sănătoasă pentru cei care urmăresc colesterolul în dietă și aportul de grăsimi saturate [#5]. Tapioca are, de asemenea, un conținut foarte scăzut de sodiu, aspect benefic persoanelor diagnosticate cu hipertensiune arterială sau cu afecțiuni ale rinichilor, care necesită un regim cu aport redus de sare. Pentru că nu poate fi consumată ca atare, atenție la asocierile dintre tapioca și alte ingrediente și la aportul caloric adus de acestea.
Tapioca este un aliment versatil și sănătos, cu multiple utilități în bucătărie, care poate intra în componența unor preparate delicioase. Alternativă sănătoasă la făină pentru persoanele care suferă de intoleranțe sau alergii la gluten, tapioca, sub formă de fulgi, făină sau perluțe, adaugă textură, savoare și consistență budincilor, sosurilor, salatelor tartinabile și iaurturilor și intră în componența delicioaselor Bubble tea [#7]. Accesibilă ca preț și sigură pentru consumul întregii familii, tapioca poate fi unul dintre ingredientele cu care poți experimenta rețete clasice sau inedite, care pot satisface și cele mai exigente gusturi.
Surse:
[#1] What Is Tapioca?
[#2] What Is Tapioca And What Does It Taste Like?
[#3] What Is Tapioca and What Is It Good For?
[#4] How to Make Tapioca Pearls (Boba Balls) with Perfect Texture For Milk Tea
[#5] Tapioca: Health Benefits, Nutrition, and Uses
[#6] Tapioca – Ce este și care sunt beneficiile
[#7] Bubble Tea: Istoria, varietăți și cum să-l prepari acasă cu produsele Asian Food
[#8] Tapioca: Un ingrediente universal – de la Bubble Tea la dieta fără gluten