Paste – istorie și tradiție

Paste – originile italienești din farfuria ta.

   Diversitatea este printre acei factori care ne fac să simțim că trăim viața la maxim, ne permite să experimentăm pe cât de mult posibil și să ne bucurăm de orice clipă trăită. Fiecare persoană este unică și are acel ceva al ei care o definește și o deosebește de ceilalți. Ce este viu, nu poate fi identic, și chiar obiectele sunt speciale în felul lor. La fel se întâmplă în orice domeniu, în mod special în cel culinar, în care exista rețete infinite, mereu preparate diferit, cu ingrediente noi sau care deși la fel, au gust distinct.

    Pastele, a căror istorie a început să se scrie în urmă cu mii de ani, și-au continuat povestea lor fascinantă până în prezent. Ele își au originea în Italia și sunt produse populare și frecvent utilizate. La început, pastele aveau denumirea de “maccaruni”, fapt care demonstrează originile lor. Aceasta denumire provine de la maccari, prin care este practic explicat, procesul de realizare a pastelor, întrucât înțelesul său este de a strivi, a zdrobi. Iar dacă producerea pastelor presupune relizarea unui aluat special, fiind folosit, ca prim pas, zdrobirea ingredientelor dure, atunci denumirea este perfectă. Astfel, sunt contrazise miturile conform cărora pastele ar avea de fapt, origini asiatice. În plus, cele din grâu dur, pe care le produc italienii, nu pot fi comparate cu pastele bucătăriei chinezești, cele făinoase sau cele realizate din orez.

     În plus, varietatea de sortimente existente, a căror denumiri sunt fără urmă de îndoială italienești, demonstrează, de asemenea, originea pastelor. Denumirile de: penne, spaghetti, fusilli, tagliatelle, rigatoni, gnocchi, maccheroni, orechiette sau bucatini, cu siguranță provin din Italia. Toate acestea sunt utilizate în preparate diverse, fierte și servite alături de sosuri specifice.

  Sortimente de paste și preparate tradiționale

   Pastele italienești au o savoare aparte, indiferent de combinațiile sau preparatele în care sunt folosite. Se găsesc sub diverse forme, gusturi sau culori, sunt răspândite în întreaga lume, sunt ușor de preparat, iar atunci când respecți întocmai rețeta, gustul și aspectul este desăvârșit.

    Le regăsești și în bucătăria românească, le poți procura din orice supermarket, le poți servi în restaurante specific italienești sau le poți prepara acasă, respectând sau personalizând, într-o oarecare măsură, rețeta. Cele mai cunoscute paste italienești sunt ravioli, paste pătrate cu margini ușor franjurate pe care le găsești umplute cu carne, legume sau brânză. Un alt sortiment de paste, foarte des gătit și în bucătăria noastră, este fusilli, paste sub formă de spirală, foarte gustoase dacă sunt servite cu sosuri pe bază de roșii sau brânză.

Citeste si  Ce înseamnă un mic dejun sănătos, care te ajută să rămâi tânăr și suplu

    Un gust și un aspect spectaculos îl are preparatul cu paste tortiglioni, cu formă tubulară, care permite reținerea unei cantități considerabile de sos. Pastele rigatoni au un gust și o formă aparte, ceva mai mari decât penele, tăiate în secțiune, se servesc de obicei cu un sos de carne, numit ragu, sau sosuri mai grase, spre deosebire de alte paste care nu permit absorbția grăsimilor. Gnocchi, paste tip gălușcă, au în compoziția lor spanac, brânză ricotta sau orice alt tip de brânză,  se servesc fierte și trase în unt, cu sos de smântână și brânză cu mucegai, sau la cuptor, cu diverse sosuri de carne și roșii. Printre cele mai populare preparate italienești, se regăsesc cele cu „Spaghetti alla chitarra”, ce pot fi servite cu sos Ragu Vită Chianina sau Sos Ragu mistreț.

    Din pastele italienești pot fi preparate numeroase rețete, însă pentru ca acestea să fie realizate ca la carte, trebuie să te asiguri că folosești pastele tradiționale, de preferat, cele artizanale.

   Pe lângă vinurile de colecție, realizate de producătorii de renume, la Vino Italia găsești și diverse sortimente de paste și sosuri, cu care să pregătești o masă completă pentru tine și cei dragi. Astfel, te vei bucura de o experiență plăcută și completă, savurând rețete tradiționale italienești.

     

Rate this post