Care vin este bun pentru sănătatea ta și de ce?

Vinul, cartea de vizită a fiecărui om sănătos.

De la primul vin creat în Antichitate până la numeroasele tipuri disponibile acum, vinul și legendele lui au fascinat generații întregi. Ajuns în epoca modernă un sinonim pentru clasă, rafinament și excelență, vinul există de mii de ani și are o istorie lungă și ilustră. Istoria agriculturii, istoria gastronomică, istoria civilizației și istoria omenirii sunt toate împletite în arome fine și tradiții seculare. Văzut adesea ca muză a marilor artiști, afrodisiac divin sau simbol al ritualurilor creștine, vinul a traversat bariera timpului bucurându-se de o popularitate nemărginită.

Despre apariția lui s-au scris multe legende și cele mai vechi dovezi arheologice ale existenței ne duc în China antică (7000 î.dHr). Deși atât de apreciat și cântat de mii de ani, oamenii s-au contrazis mereu asupra avantajelor pentru sănătate ale consumului de vin. Studiile moderne susțin că un consum moderat este benefic, în special datorită concentrației mari de antioxidanți, mai exact de Resveratrol.

Resveratrolul, cunoscut pe scară largă ca „antioxidantul vinului roșu”, este un ingredient antirid remarcabil găsit și în produsele cosmetice. Cercetătorii susțin că un consum ponderat de vin roșu ajută în tratamentul sclerozei multiple, la reducerea riscului de a dezvolta diabet și are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular și a vaselor sangvine.

Vinul alb este obținut din struguri presați care au fost curățați și sămânțați înainte de fermentare. În mod tradițional, vinul roșu este făcut din struguri zdrobiți care sunt transportați direct într-o cuvă unde fermentează în prezența cojilor, semințelor și a tulpinilor. Este adevărat că  tocmai coaja strugurilor este responsabilă pentru pigmentarea naturală a vinului, precum și de prezența altor componente cheie prezente în vinul roșu mai abundent, datorită acestei diferențe de prelucrare.

Ambele vinuri, atunci când sunt consumate cu moderație, au avantaje semnificative pentru sănătate.

Vinul alb, deși mai puțin promovat ca „sănătos” decât cel roșu, este asociat unei lungi liste de beneficii, datorită conținutului de minerale, printre care potasiu, magneziu sau calciu, vitamine precum B1, B2, B5 și B6, B12 și chiar vitamina C. Astfel, un pahar de vin alb pe zi sporește forța sistemului imunitar, tratează insomniile, având efect calmant și favorizează secreția sucului gastric, fiind considerat un bun digestiv.

Citeste si  Motive pentru care sa angajezi un zugrav

Dacă facem o comparație între cele două tipuri de vin, atât cel alb, cât și cel roșu prezintă numeroase beneficii, însa cel roșu se dovedește a fi mai „sănătos”.

Vinul alb are mai puține calorii în timp ce vinul roșu conține, în medie, mai puțin zahăr natural. Cel roșu prezintă 4% din doza zilnică recomandată de fier și 5% din cea de magneziu, aproape dublu celui alb. În caz de consum necontrolat, vinul roșu are ca efect secundar și imediat migrena, în timp ce vinul alb este cunoscut ca fiind mai blând cu termenul de „mahmureală”. Vinul roșu conține o concentrație mai mare de colină, substanță care favorizează dezvoltarea armonioasă a creierului și a metabolismului, motiv pentru care este recunoscut ca fiind o companie plăcută a unei lecturi de seară și  că îmbunătățește  memoria și calitatea amintirilor.  

De menționat aici că aceste efecte benefice vin cu o alimentație echilibrată, o dietă corespunzătoare, exercițiu fizic constant și un consum moderat de alcool. Excesele, de orice natură, atrag după sine dezechilibre sau pot chiar dăuna grav sănătății. Louis Pasteur spunea: „O sticlă de vin conține mai multă filozofie în ea decât orice altă carte din lume”; așadar, precum o carte, un vin nu trebuie consumat, ci savurat.

Și pentru că vorbim de savoare, vinul este completarea perfectă a uneia dintre cele mai gustoase forme de artă, arta culinară. De secole, arome alese au completat gustul celor mai elaborate meniuri și au adus faimă internațională rețetelor cu vin. Vinurile italiene, precum și bucătăria italiană, au propria lor carte de vizită și vă invităm să descoperiți din secretele ce le-au adus faima – CLICK AICI

 

 

 

 

 

Rate this post