Barbie, cadoul perfect de Crăciun pentru fetița ta

Barbie este probabil cel mai cunoscut nume de jucării printre fetițe și păpușa pe care mare parte dintre acestea și-o doresc la un moment dat. A fost creată de compania americană producătoare de jucării, Mattel, fiind lansată pe piață în martie 1956.

.

Ideea păpușilor Barbie a pornit, în principal, de la Ruth Handler, soția lui Elliot Handler, unul din co-fondatorii companiei Mattel. Aceasta a observant-o în repetate rânduri pe fetița lor, Barbara, jucându-se cu păpuși din hârtie și oferindu-le acestora roluri de adulți. Majoritatea păpușilor la acea vreme reprezentau copii sau bebeluși. Ruth a văzut astfel o oportunitate de dezvoltare și i-a propus această idee soțului ei, dar acesta nu a fost prea încântat.

.

În urma unei excursii în Germania, Ruth a găsit o păpușă numită Bild Lilli, o păpușă ”adult”, care arăta exact așa cum își imagina ea, cumpărând 3: 1 pentru fata ei și alte 2 pe care le-a dus la Mattel. Păpușa a primit un nou design și a fost numită Barbie după Barbara, fiica lui Handler, numele întreg al acesteia fiind Brabara Millicent Roberts. 9 martie 1959 este considerată “ziua de naștere” a lui Barbie, fiind ziua în care a fost prezentată la Târgul Internațional de Jucării din New York.

.

Prima păpușă Barbie era îmbrăcată într-un costum de baie cu print zebra și venea în două variante: blondă sau brunetă. Păpușile au fost produse în Japonia, iar hainele acestora au fost create de Charlotte Johnson și cusute de mână de către japonezii ce lucrau de acasă.

.
Aproximativ 350000 de păpuși Barbie au fost vândute în primul an.

.
Louis Marx and Company a dat în judecată compania Mattel în 1961, acuzând că păpușa Barbie nu este decât o copie a păpușii Bild Lilli, dar cazul a fost rezolvat în afara instanței 2 ani mai târziu. Mattel a cumpărat drepturile și patentul pentru păpușa Bild Lilli de la Greiner&Hausser pentru 21000 $.

.
Păpușa a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului, cea mai notabilă fiind cea din 1971 când privirea acesteia a fost modificată pentru a privi înainte nu într-o parte, cum era design-ul original.

Citeste si  Prajitura cu ananas

.

Pe 11 martie 1961, Mattel a adus pe piață păpușa Ken, mai exact Kenneth Sean Carson, varianta masculină a păpușii Barbie. Aceasta a fost creată de către Elliot Handler și a fost numită tot după fiul celor doi, Ken Handler. Cele două păpuși au format un cuplu pentru mult timp, iar mulți fani ai acestora spun că povestea dintre cei doi a început atunci când Ken a întalnit-o pe Barbie pe platoul de filmare al unei reclame. Ken, ca și Barbie, vine cu o multitudine de accesorii și haine, iar de-a lungul timpului, de când a fost creat, a avut peste 40 de ocupații.

.

Compania nu s-a oprit doar la păpuși Barbie, ci au creat ulterior și desene animate, filme, cărți, reviste, cosmetice și jocuri video. În 2004, Mattel a anunțat despărțirea lui Ken și a lui Barbie, urmând ca în 2011, de Valentine’s Day, aceștia să se reunească.

.

Deși au existat controverse în jurul păpușilor Barbie, au reprezentat și reprezintă un model pentru tinerele fete. Barbie a fost prezentată ca doctor, chirurg, veterinar, astronaut, atlet, jurnalist, pompier, soldat, artist și multe altele, făcând trecerea de la păpușile sub formă de bebei de care fetițele aveau grijă, la o păpușă adult care le permite acestora să viseze și să creadă că pot deveni orice își doresc.

.

Anul acesta, la cea de-a 60 a aniversare a lui Babrie, cei de la Mattel au lansat o serie de 25 de păpuși inspirate de 20 de femei model din 18 țări, dar și o nouă Babrie judecător în intenția de a încuraja tinerele fete de a urma o carieră în drept și de a proteja drepturile celorlalți.
Dacă doriți să faceți cadou o păpușă Barbie puteți găsi o gamă largă de păpuși și accesorii pentru acestea pe eMAG.