Ce este bine de știut înainte de a servi șampanie? CLICK pentru a afla mai multe informații de interes!
Ce este bine de știut înainte de a servi șampanie? Iată mai multe informații!
Șampania este un răsfăț adesea asociat cu momentele de sărbătoare sau cu ocazii opulente. Servirea șampaniei este în sine o formă de artă, de la alegerea șampaniei până la turnarea acesteia și asocierea cu alimente. Fie că sunt cunoscute sub numele de șampanie sau vin spumant, bulele din acest stil de vin curăță papilele gustative, în timp ce aciditatea sa ridicată oferă un gust răcoritor. Fie că este o festivitate, un eveniment neașteptat sau doar un moment de savurat, experiența va fi cu atât mai memorabilă dacă este desfășurată în mod corespunzător.
Echipa Vinoitalia a alcătuit o listă de câteva sfaturi pentru o servirea șampaniei, iar pentru a profita la maximum de experiența ta cu șampanie sau vin spumant, învață arta din spatele servirii lor așa cum trebuie.
Alege paharele potrivite
Sunt preferate flutele care au forma distinctivă a unei lalele. Cupele cu deschidere mai largă lasă aromele să se disipeze prea devreme. Spre deosebire de sticla groasă și grea de șampanie, care trebuie să fie capabilă să conțină turbulențele tipice a doua fermentație care are loc în șampanie, flautele trebuie să fie ușoare și delicate pentru a evidenția și a spori aromele acestui vin fin. Acest lucru se datorează faptului că sticla de șampanie trebuie să fie capabilă să conțină turbulența celei de-a doua fermentații tipice care are loc în șampanie.
Ai grijă ca paharele să fie curate
Pentru a vă curăța paharele trebuie folosită doar apă fierbinte. Un pahar foarte curat care nu are reziduuri de detergent va ajuta bulele mici de bule să se ridice în sus de pe fundul paharului. Acest lucru se datorează faptului că o sticlă foarte curată nu va permite să se formeze reziduuri din detergent. După ce au fost spălate, de preferință folosind doar apă foarte fierbinte, lăsați paharele să se usuce la aer, lăsându-le să picure. Când folosiți o cârpă, riscați să lăsați în urmă reziduuri și mirosuri nedorite.
Temperatura optimă de servire
Șampania nu trebuie servită niciodată rece; mai degrabă, trebuie servită la temperatura camerei. O temperatură prea scăzută face dificilă aprecierea pe deplin a aromelor, precum și a nuanțelor mai subtile și mai rafinate pe care le deține șampania. Sticla trebuie păstrată în cea mai rece zonă a frigiderului timp de aproximativ trei ore pentru a ajunge la temperatura corespunzătoare de servire între 8 și 10 grade. Cel mai bun mod de a răci șampania este să o puneți într-o găleată cu gheață și să o scufundați într-o soluție formată din gheață, apă și sare timp de douăzeci de minute. Verificați mereu eticheta, de regulă temperatura optimă este specificată.
Atenție la tehnica de servire
După ce sticla a fost scoasă din găleata cu gheață, ar trebui să o uscați cu o cârpă albă curată. Păstrați o strângere strânsă de jos, folosind întreaga palmă a mâinii și verificați dacă eticheta este orientată spre persoana care vi se alătură. Nu stricați habilajul sticlei prin îndepărtarea secțiunii de aluminiu care se înfășoară în jurul gâtului: fiecare detaliu este crucial pentru a spori eleganța și valoarea „vinului regilor”.
Sunetul face diferență între cunoscători și novici
Nu face un pop. Nu! Sunetul pe care îl scoți atunci când despui o sticlă de șampanie ar trebui să fie ca o respirație suavă; prindeți cu încredere capacul și apoi trageți-l ușor învârtindu-l fără a o părăsi. Acest lucru va crea sunetul care deschide un moment unic.
Cadrul face diferența
Așezați o față de masă albă peste masa unde serviți sau încercați pe cât posibil să mențineți o etichetă. Atunci când este servită corespunzător, șampania poate crea experiențe memorabile. Ar trebui să faceți din șampanie piesa centrală a mesei. Vei avea capacitatea de a-i observa efervescența, precum și subtilitățile sale rafinate, care variază de la roz la auriu antic. Nu este genul de băutură ce se consumă din pahare de plastic pe o masă de terasă. Șampania este eleganță și servirea ei într-un cadru adecvat aduce plus valoare experienței.
Respectă fazele turnării în pahar
Șampania este adesea turnată în două faze, cu ceva timp între fiecare etapă. Procedând astfel, gulerul cu bule obișnuit care se formează pe suprafața paharului va rămâne o perioadă mai lungă de timp în interiorul paharului și veți împiedica efervescența să depășească capacitatea paharului. Este important să lăsați loc în flaut pentru ca vinul să se exprime corect, prin urmare umpleți-l cu doar două treimi din drum.
Asocierile culinare
Ar merge perfect cu un aperitiv sau o gustare, dar ar fi si mai bine alături de o cină copioasă. Asocierile de crustacee, sea food și tartă de foie gras sunt cele mai tradiționale și mai onorate. Șampania, pe de altă parte, este un vin versatil care poate fi savurat cu orice cină și este chiar capabilă să completeze mâncăruri mai complexe; prin urmare, cel mai bine este să permiteți somelierului să vă sfătuiască în alegerea celei mai bune sticle. Cu toate acestea, nu ar trebui să împerechezi niciodată o șampanie brută cu un desert; în schimb, alegeți o șampanie demi-sec în acest caz.
Atingerea finală perfectă
Nu întoarceți niciodată sticla pe o parte și nu o puneți în găleată cu susul în jos. Chiar și atunci când nu există lichid în sticlă, sticla trebuie poziționată în găleată astfel încât gâtul să fie orientat în sus. Așa cum poți spune despre o persoană câte cunoștințe are despre vin doar după cum ține paharul, așa poți înțelege foarte repede cât de multe știe cineva doar din cum așează sticla la final.
Fiecare sticlă are o istorie de spus, o poveste romantică de spus și un caracter propriu. Adunați câteva informații despre șampania pe care ați selectat-o, crama de proveniență și povestea remarcabilă din spatele sticlei. Nu doar vă veți fascina prietenii dar veți oferi valoare fiecărei bule jucăușe.
Tu ce ai adăuga în lista noastră pentru servire șampanie?