Ce este important să analizezi la o degustare vin?

Degustare de vin

De ce să alegi să participi la o degustare vin? Ce este important să analizezi și la ce experiență trebuie să te aștepți? Iată mai multe informații!

Vinul, probabil cea mai încărcată de istorie și tradiție băutură din lume, poate devină o adevărată provocare pentru un necunoscător. Pentru un neinițiat, o multitudine de culori, arome, soiuri diferite de struguri și recomandări culinare specifice pot copleșească, deși regula generală pentru vin este de a nu te opri niciodată din experimentat. Iar acest proces de experimentare se face, în general, în cadrul degustărilor de vin, o experiență unică pentru oricine. Cu toate astea, nu e atât de greu știi la ce fii atent când participi la o degustare. Sunt doar 5 aspecte în mare pe care trebuie le iei în considerare și le știi înainte de eveniment.

În primul rand, privește cum arată vinul. Intensitatea culorii este cea care ne spune cât de vechi este: vinul își pierde din intensitatea culorii pe măsură ce trece timpul, deci un vin roșu aprins sigur este produs recent. În același timp, vinul vechi devine mai dens, așa daca ai impresia rămâne pe pahar în timp ce îl miști, este un semn vinul a stat la învechire.

Al doilea aspect de luat în considerare la degustare vin este , pe măsură ce trece timpul, cercul incolor care poate fi observat în pahar în jurul băuturii devine tot mai lat, lucru ce poate fi observat atunci când învârtim paharul în mână. Tot învârtind paharul ne dăm seama de densitatea vinului, dacă se mișcă mai greu, avem indiciul urmează degustam un vin corpolent, cu arome puternice și intense și cu un post gust de durată.

Poate cel mai important de luat în considerare la o degustare este mirosul. Aromele vinului sunt cel puțin jumătate din experiență savurării unui pahar. Încearcă nu bei din prima, ci aștepți câteva minute și încerci identifici diferitele mirosuri. Poți simți fructe uscate sau proaspete, aroma poate merge în zona de note florale sau, în mod surprinzător, mirosul poate fi de piele, de vanilie sau pământiu. În același timp, vinul va continua își modifice mirosul pe măsură ce stă în paharîn contact cu oxigenul, vinul își schimbă din proprietăți.

Citeste si  Garmin prezintă Lily, smartwatch-ul stylish, pentru femei

De asemenea, importantă este prima gură de vin luată din pahar. Aceasta trebuie fie cea mai mare cantitativ, și nu uita ții băutura în gură de la 3 până la 5 secunde. În contact cu căldura se vor elibera toate aromele conținute la potențial maxim. Dacă vrei te bucuri de întreaga experiență, plimbă puțin vinul peste papilele gustative, bucurându-te de gustul lui.

 Și am ajuns la ultimul pas: înghițirea. Nu uita fii atent la post gust. Este foarte probabil ca alte arome apară după ce ai înghițit vinul. În același timp, la final îți poți da seama de asprimea sau dulceața vinului, de nivelul de alcool și de cât de licoros este.

Nu în ultimul rând, după cum probabil ai observat, forma paharului din care este servit un tip de vin diferă. În timp ce vinurile albe au mai puțin corp și intensitate de aromă decât cele roșii, paharul în care sunt servite este totuși important. Vinurile cu corp lejer, spre deosebire de vinurile roșii, sunt servite în mod ideal în pahare înguste. Deoarece paharele mai mici păstrează o temperatură mai rece, aromele fructate se păstrează. În general, paharele de vin alb sunt mai mici decât paharele de vin roșu. Acest design ajută la menținerea unei temperaturi mai reci, păstrând în același timp mirosurile florale. Chardonnay și alte alburi corpolente sunt servite în pahare cu un bol care este mai mic decât un pahar de vin roșu, dar mai mare decât un pahar de vin alb cu corp ușor.

Așadar, vinul, probabil cea mai populară băutură din lume, poate fi savurat de către oricine, doar cu un minim de informații. Cu siguranță însă, odată ce începi experimentezi și te bucuri de diverse arome, îți vei da seama acumulezi și informații și începi iți identifici vinul preferat. Tot ce contează este exploratul!

Vino Italia este alături de tine.

Rate this post